NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Multicel
Mazowiecka Sieć

SZUKAJ NA STRONIE:

Pasztet domowy szydłowiecki

Szydłowiec to powiatowe miasteczko leżące na południowym skraju Mazowsza. Pasztet, obok innych wyrobów mięsnych, był w Szydłowcu i jego okolicach bardzo rozpowszechnionym produktem. Traktowany był przede wszystkim jako potrawa świąteczna. Pieczono go zawsze z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także rodzinnych spotkań, takich jak: wesela, chrzciny i odpusty. Pasztet przyrządzany był z trzech rodzajów mięsa (wieprzowego, wołowego i drobiowego) z dodatkiem wieprzowej wątróbki, słoniny, warzyw, jajek oraz przypraw: pieprzu ziołowego, ziela angielskiego i liści laurowych. Najpierw mięso obierano z kości i duszono z warzywami oraz przyprawami w garnku lub w tzw. gęsiarce, czyli podłużnym naczyniu z pokrywką. Ostudzone mięso wymieszane z bułką, namoczoną w wywarze, mielono 2-3 krotnie. Do uzyskanej w ten sposób masy dodawano przyprawy i wbijano 2-3 jajka. Formę do pieczenia smarowano tłuszczem, posypywano bułką tartą, dno i ścianki obkładano paskami słoniny. Formę napełniano zmieloną masą, a na wierzch kładziono paski boczku lub słoniny. Pasztet pieczony był najczęściej w piecu chlebowym. W trakcie pieczenia sprawdzano czy jest już gotowy, nakłuwając go cienkim, zaostrzonym patykiem, zwanym floczkiem. Jeżeli patyk był suchy oznaczało to, że pasztet można było już wyjmować z pieca.

Charakterystyka produktu:
Wygląd: Powierzchnia chropowata, zrumieniona na kolor ciemnobrązowy, w przekroju jasnobeżowy z widocznymi drobinkami zmielonych warzyw i przypraw.
Kształt: Najczęściej prostokątny, w zależności od foremki w jakiej był pieczony, na przekroju trapez.
Wielkość: Zależnie od formy, w której był pieczony, np. 40 x 11 x 6 (dł. szer. wys.).
Konsystencja: Dość miękka, smarowna.
Smak i zapach: W smaku wyczuwalne przyprawy, zapach aromatyczny od przypraw, charakterystyczny dla mięs pieczonych.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju): Zewnętrzna – ciemnobrązowa, od spodu – jasnobrązowa, z widocznymi paskami słoniny. Na przekroju – jasnobeżowa.

Produkt został 23 marca 2010 roku wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w kategorii: Produkty mięsne.

Źródło: www.minrol.gov.pl

 

album fotograficzny

ATRAKCJE NA MAPIE

KALENDARIUM WYDARZEŃ


wirtualne zwiedzanie

Aktywna Wieś

szlak kulinarny

smaki radomki

w gminie wieniawa
dofinansowanie logotypy

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji"; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.



W DOLINIE RADOMKI
skrócone menu

Aktualności
Galeria
Mapa strony
Kontakt

© 2017 W Dolinie Radomki |
Licznik wizyt: 2268674

Projekt i wykonanie:
Agencja Zarządu Nieruchomości
i Rozwoju Regionalnego

m.ostrowska