NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

SZUKAJ NA STRONIE:

Pasztet domowy szydłowiecki

SzydÅ‚owiec to powiatowe miasteczko leżące na poÅ‚udniowym skraju Mazowsza. Pasztet, obok innych wyrobów miÄ™snych, byÅ‚ w SzydÅ‚owcu i jego okolicach bardzo rozpowszechnionym produktem. Traktowany byÅ‚ przede wszystkim jako potrawa Å›wiÄ…teczna. Pieczono go zawsze z okazji Å›wiÄ…t Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także rodzinnych spotkaÅ„, takich jak: wesela, chrzciny i odpusty. Pasztet przyrzÄ…dzany byÅ‚ z trzech rodzajów miÄ™sa (wieprzowego, woÅ‚owego i drobiowego) z dodatkiem wieprzowej wÄ…tróbki, sÅ‚oniny, warzyw, jajek oraz przypraw: pieprzu zioÅ‚owego, ziela angielskiego i liÅ›ci laurowych. Najpierw miÄ™so obierano z koÅ›ci i duszono z warzywami oraz przyprawami w garnku lub w tzw. gÄ™siarce, czyli podÅ‚użnym naczyniu z pokrywkÄ…. Ostudzone miÄ™so wymieszane z buÅ‚kÄ…, namoczonÄ… w wywarze, mielono 2-3 krotnie. Do uzyskanej w ten sposób masy dodawano przyprawy i wbijano 2-3 jajka. FormÄ™ do pieczenia smarowano tÅ‚uszczem, posypywano buÅ‚kÄ… tartÄ…, dno i Å›cianki obkÅ‚adano paskami sÅ‚oniny. FormÄ™ napeÅ‚niano zmielonÄ… masÄ…, a na wierzch kÅ‚adziono paski boczku lub sÅ‚oniny. Pasztet pieczony byÅ‚ najczęściej w piecu chlebowym. W trakcie pieczenia sprawdzano czy jest już gotowy, nakÅ‚uwajÄ…c go cienkim, zaostrzonym patykiem, zwanym floczkiem. Jeżeli patyk byÅ‚ suchy oznaczaÅ‚o to, że pasztet można byÅ‚o już wyjmować z pieca.

Charakterystyka produktu:
Wygląd: Powierzchnia chropowata, zrumieniona na kolor ciemnobrązowy, w przekroju jasnobeżowy z widocznymi drobinkami zmielonych warzyw i przypraw.
Kształt: Najczęściej prostokątny, w zależności od foremki w jakiej był pieczony, na przekroju trapez.
Wielkość: Zależnie od formy, w której byÅ‚ pieczony, np. 40 x 11 x 6 (dÅ‚. szer. wys.).
Konsystencja: Dość miękka, smarowna.
Smak i zapach: W smaku wyczuwalne przyprawy, zapach aromatyczny od przypraw, charakterystyczny dla mięs pieczonych.
Barwa (zewnÄ™trzna i na przekroju): ZewnÄ™trzna – ciemnobrÄ…zowa, od spodu – jasnobrÄ…zowa, z widocznymi paskami sÅ‚oniny. Na przekroju – jasnobeżowa.

Produkt zostaÅ‚ 23 marca 2010 roku wpisany na ListÄ™ Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w kategorii: Produkty miÄ™sne.

ŹródÅ‚o: www.minrol.gov.pl

 

album fotograficzny

ATRAKCJE NA MAPIE

KALENDARIUM WYDARZEŃ


wirtualne zwiedzanie

Aktywna WieÅ›

szlak kulinarny

smaki radomki

w gminie wieniawa
dofinansowanie logotypy

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji"; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.



W DOLINIE RADOMKI
skrócone menu

Aktualności
Galeria
Mapa strony
Kontakt

© 2018 W Dolinie Radomki |
Licznik wizyt: 2462511

Projekt i wykonanie:
Agencja Zarządu Nieruchomości
i Rozwoju Regionalnego

m.ostrowska