NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Multicel
Mazowiecka Sieć

SZUKAJ NA STRONIE:

Papryka Przytycka

Uprawę papryki w Polsce rozpoczęto ponad 25 lat temu, a pierwsze jej uprawy ulokowane zostały na terenie gminy Przytyk. Od tamtej pory stała się jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Papryka to skarbnica witaminy C – zawiera jej najwięcej spośród warzyw i kilkakrotnie więcej niż cytryna. Znajduje się w niej również beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B, sole mineralne (przede wszystkim potas, wapń, magnez i fosfor) oraz kapsaicyna.

W latach 80-tych papryka była bardzo dochodową uprawą. Drewniane konstrukcje tuneli były stosunkowo tanią inwestycją i łatwą do wykonania przez każdego rolnika. Sprawiło to, że z roku na rok przybywało tuneli i nowych plantatorów. Dlatego na skutek bardzo dużej produkcji tego warzywa – gmina Przytyk wraz z okolicznymi gminami: Potworów, Rusinów, Klwów nazwane zostały „paprykowym zagłębiem”. To właśnie z tego obszaru pochodzi około 80% krajowej produkcji tego warzywa. W samym Przytyku paprykę uprawia się obecnie w około 200 gospodarstwach, w 2500 tunelach foliowych na powierzchni około 105 hektarów.

Tradycje i powiązania papryki z regionem przytyckim podkreślają Ogólnopolskie Targi Papryki odbywające się rokrocznie organizowane od 1999 roku. Stanowią one znakomitą formę promocji przednich odmian, na które popyt stale wzrasta. Targi to również doskonała okazja do spotkań producentów z kraju i za granicy.

Charakterystyka produktu:
Wygląd: Wygląd uzależniony od cech poszczególnej odmiany i stopnia dojrzałości.
Kształt: Owoce papryki mogą być gładkie lub żebrowane, różnej wielkości i kształtu – od kulistych, spłaszczonych do silnie wydłużonych spiczasto zakończonych. Ze względu na owoce papryki można wyróżnić następujące typy handlowe: owoce wydłużone (ostro zakończone o szerokości powyżej 30 mm), owoce o kształcie graniastosłupa (tępo zakończone o szerokości powyżej 50 mm) oraz owoce w kształcie graniastosłupa (ze stożkowatym zakończeniem o szerokości powyżej 40 mm) oraz owoce spłaszczone (pomidorokształtne o szerokości 55 mm).
Wielkość: Owoce papryki w zależności od uprawianej odmiany mogą osiągnąć wielkość od 6 cm do nawet 15 cm długości.
Konsystencja: Jędrna, lekko miękka, gładka skóra.
Smak i zapach: W zależności od odmiany. Smak może być kwaśny, słodki i pikantny – o różnym stopniu natężenia. Charakterystyczny smak papryka zawdzięcza kapsaicynie – alkaloidowi o silnie piekącym smaku.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju): W zależności od stopnia dojrzałości. Początkowo zielona lub żółta, a po uzyskaniu odpowiedniej dojrzałości przyjmuje kolor czerwony.

Produkt został 28 lipca 2011 roku wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło: www.minrol.gov.pl, www.razemdlardaomki.pl

album fotograficzny

ATRAKCJE NA MAPIE

KALENDARIUM WYDARZEŃ


wirtualne zwiedzanie

Aktywna Wieś

szlak kulinarny

smaki radomki

w gminie wieniawa
dofinansowanie logotypy

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji"; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.



W DOLINIE RADOMKI
skrócone menu

Aktualności
Galeria
Mapa strony
Kontakt

© 2017 W Dolinie Radomki |
Licznik wizyt: 2268676

Projekt i wykonanie:
Agencja Zarządu Nieruchomości
i Rozwoju Regionalnego

m.ostrowska