NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Multicel
Mazowiecka Sieć

SZUKAJ NA STRONIE:

Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną

Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną jest od wielu lat, w Szydłowcu i okolicznych miejscowościach, jednym z najbardziej rozpowszechnionych produktów mięsnych. Kaszankę przygotowywano zawsze na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc oraz wesela, chrzciny i inne ważne uroczystości rodzinne. Przyrządzano ją z podrobów wieprzowych, krwi oraz kaszy gryczanej. Najpierw gotowano mięso, a następnie w tej samej wodzie z dodatkiem przypraw (pieprzu ziołowego i naturalnego, majeranku) gotowano kaszę. Cebulę krojono w plasterki i podsmażano razem z pokrojoną w kostkę wątróbką wieprzową. W międzyczasie przygotowywano krew, podgrzewając ją, by uzyskała ponownie płynną konsystencję. Ostudzone mięso mielono i mieszano z kaszą, cebulą, krwią, dodawano wątróbkę. Tak przygotowanym farszem napełniano jelita wieprzowe lub wołowe. Końcówki jelita wiązano sznurkiem lub spinano floczkiem (patykiem długości ok. 30 cm). Kaszankę gotowano w wodzie przez 25-40 minut. Kaszankę spożywano najczęściej na ciepło, gdyż taka najlepiej smakowała. Podawano ją z chlebem i chrzanem, rzadziej z ziemniakami.

Charakterystyka produktu:
Wygląd: Wygląd wianka, którego oba końce związane sznurkiem. Na przekroju wyraźnie widoczne ziarenka kaszy gryczanej oraz pokrojona w kostkę wątróbka.
Kształt: Kształtem przypomina spłaszczony walec, na przekroju – owal.
Wielkość: Średniej wielkości pojedynczy wianek waży ok. 0,30-0,50 kg.
Konsystencja: Konsystencja gęstej masy, w dotyku gładka.
Smak i zapach: Zapach i smak charakterystyczny dla wędlin podrobowych, smak dość ostry, wyraźnie wyczuwalny smak pieprzu naturalnego i ziołowego.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju): Barwa zewnętrzna – jasnopopielata, na przekroju – brunatna.

Produkt został 23 marca 2010 roku wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w kategorii: Produkty mięsne.

Źródło: www.minrol.gov.pl

album fotograficzny

ATRAKCJE NA MAPIE

KALENDARIUM WYDARZEŃ


wirtualne zwiedzanie

Aktywna Wieś

szlak kulinarny

smaki radomki

w gminie wieniawa
dofinansowanie logotypy

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji"; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.



W DOLINIE RADOMKI
skrócone menu

Aktualności
Galeria
Mapa strony
Kontakt

© 2017 W Dolinie Radomki |
Licznik wizyt: 2268675

Projekt i wykonanie:
Agencja Zarządu Nieruchomości
i Rozwoju Regionalnego

m.ostrowska